Warmte verduurzamen

Minister Kamp presenteerde onlangs de Energieagenda met het beleid na 2023. Een van de belangrijkste speerpunten is dat aardgas moet verdwijnen uit de huishoudens in Nederland. Een mooi doel natuurlijk, want aardgas raakt op in de toekomst en het zorgt nu al voor problemen. Denk aan de aardbevingen in Groningen en de afhankelijkheid van politiek onrustige buitenlanden. Uiteraard is de winning niet milieuvriendelijk en is gas in huis ook niet erg veilig.

Maar..
90% van de woningen in ons land is nu nog voorzien van aardgas. En geen aardgas meer gebruiken heeft grote consequenties. Denk aan de manier waarop wij onze huizen verwarmen en hoe de meesten onder ons het avondeten bereiden.

Waarom dan toch van het gas af?

• Het Nederlandse aardgas is simpelweg op over 17 jaar.
• Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn en van het aardgas af!
• Veel gasleidingen zijn oud en moeten binnenkort vervangen worden, zonde van de investering.

Hoe gaan we dit dan doen?!

Koken zonder gas is niet zo lastig. Een gasstel vervangen we met inductieplaten. Die hebben enkel elektriciteit nodig. Veilig en gemakkelijk! Je huis verwarmen en voorzien van warm water zonder aardgas (cv ketel) is helaas een ander verhaal.

Een aantal mogelijkheden om gasvrij te worden:
• Buurtwarmtenet (op restwarmte uit de buurt of met eigen duurzame opwekking / zonthermie)
• All electric (individueel)
• Groen gas

Wat betekent dit voor jou?

Er zijn 2 keuzes:

1. Wachten
Tot een energiereus met plannen komt. Of tot de overheid bepaalt wat er gedaan moet worden.
2. Actie ondernemen
Gezamenlijk bepalen hoe jij met de buurt energie autonoom kan worden. Je begint met bewust omgaan met energie. Je gaat kijken of je (verder) kunt isoleren, zonnepanelen kunt plaatsen en of je kunt kiezen voor duurzame verwarming.

Je kunt natuurlijk individueel aan de slag, maar je kunt grotere stappen maken, meer voordeel behalen en meer plezier beleven wanneer je samen met je buurtgenoten gasvrij probeert te worden.

Bij een gezamenlijke aanpak adviseren wij om een coöperatie op te richten. Deze speelt een cruciale rol in het hele traject, ook als je het straks allemaal voor elkaar hebt. SamenWarm ondersteunt bij het realiseren van een duurzaam buurtwarmtenet en bij de oprichting van) de coöperatie.